Algemeen

De stam is de speltak voor jongens en meiden van 18 jaar of ouder, bij de Osbornegroep wordt geen maximum leeftijd gehanteerd. Het is gebruikelijk dat een stamgroep een eigen naam en identiteit heeft. Onze groep draagt de naam Okiwawastam. Om herkenbaar te zijn heeft de Okiwawastam een eigen logo en kleding. Ongeveer eens in de 2 weken komen ze samen voor een opkomst.

Samenstelling van de stam

Zodra je te oud bent voor de explorers vlieg je over naar de stam. Veel van de stamleden geven ook leiding aan één van de jongere speltakken, maar dit is natuurlijk niet verplicht. Omdat alle stamleden volwassen zijn heeft deze speltak geen leiding.

Programma

Net als bij de Explorers delen ze elk jaar hun eigen programma in met activiteiten die ze leuk en leerzaam lijken. De opkomsttijden worden vaak aangepast aan deze planning. De activiteiten  die ze doen lopen vaak ver uiteen. Een greep uit het programma is bijvoorbeeld; karten, zwemmen, pionieren en een nieuwjaarsborrel. Ook is de Okiwawastam elk jaar op Down The Rabbit Hole en Lowlands festival te vinden. Hier helpen ze mee met de opbouw of hebben ze hun eigen projecten op het festivalterrein.

Omdat een groot deel van de stamleden leiding geeft doet de stam niet mee aan activiteiten als de BP-tocht. Wel doen ze onder andere mee met overvliegen en Jota. Ook is het gebruikelijk dat ze elk jaar met Pasen op kamp gaan.

Daarnaast ondersteunt de stam de Osbornegroep bij bijzondere activiteiten. Bijvoorbeeld het bouwen van de Jota toren in samenwerking met de Explorers of het ondersteunen van de kampstaf bij Explore; een regionaal kamp voor Explorers op een eiland in het veluwemeer.

Een goede traditie onder stammen in heel Nederland is het organiseren van stamfeesten. De Okiwawastam organiseert elk jaar rond de BP-tocht een stamfeest waarbij stammen uit de regio uitgenodigd zijn om langs te komen. Daarnaast bezoeken ze verschillende stammenfeesten in de regio.